Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lötyögtetés után segítségkéré
  2007-12-02 09:46:00, vasárnap
 
  Index2007. december 2., vasárnap - Melinda, Vivien. ©1999-2007 Index.hu Rt.

Lötyögtetés után segítségkérés a kormányfőtől

* Sipos Anett - siposanett@gmail..com

| 2007. december 1., szombat 16:07

A Kordax Rt. nevéhez fűződik a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb adócsalása. A cég vezetőjének jó politikai kapcsolatai voltak, és ahogy a többi olajos cég is, egy jogi kiskaput kihasználva kerülte ki az adó- és vámfizetést. Amikor az igazságszolgáltatás utolérte a céget, lényegében már mindegy volt. Olajügyek negyedik rész.

Előző írásaink

* Az olajügyekkel foglalkozó sorozatunk első részében áttekintettük az olajbűnözés főbb állomásait és jogi környezetének változásait.
* A második részben a szabályozás személyi felelőseit kerestük. Megkérdeztük a pénzügyminisztériumot, a gazdasági minisztérium jogelődjének egyik vezetőjét, a VPOP-t és az APEH-et.
* A harmadik részben a bíróság elé került nagy olajcégek adócsalás kiszervezési módszeréről írtunk és kapcsolati tőkéjükről, mely ma is működőképes. Felemlegettük Kármán Irén történetetét is, akinek megveretése nyáron újra felpiszkálta a már bő hét éve szunnyadó olajügyeket.

A csepeli piactól a miniszterelnöki delegáció repülőgépéig

A kilencvenes évek legnagyobb olajüzletét a Kordax Rt. bonyolította. A cég vezetőjének, Kelemen Ivánnak jó politikai kapcsolatai voltak, üzletemberként például többször utazhatott a Horn-kormány hivatalos delegációjának tagjaként külföldre tárgyalni.

Kelemen Iván a Csepel Művekben kezdte pályáját, majd feleségével kötött pulóvereket árult a csepeli piacon. A rendszerváltás környékén a Csepel FC körül tűnt fel. A sportklub 120 millió forint kölcsönt adott neki, ebből finanszírozta első befektetéseit. A kölcsönt visszaadta, majd hátat fordított a Csepelnek, és a Fradit kezdte jelentősen támogatni.

Miközben cége, a Kordax az olajból kinőtte magát, jelentős üzletláncok és belvárosi üzletek tulajdonjogát megszerezve vált más nagyvállalkozók konkurenciájává.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
A nagyságot jelentő kiskapuk

A meggazdagodáshoz - a többi olajban utazóhoz hasonlóan - Kordax is jogi kiskaput használt ki. Oroszországból importált kőoalajat, amire az olajszármazékokénál nyolc százalékkal kevesebb vámot kellett fizetni, mert bár a Bokros Lajos pénzügyminiszter által hozott szigorítás minden kőolajszármazék közterheit megnövelte, a nyersolaj ebből a körből kimaradt.

A Kordax az orosz olajat egy, a Mollal kötött tranzitszerződéssel a Mol vezetékein Szlovákiába szállította. A módszer egyáltalán nem volt szokványosnak mondható, a vezetékeire, finomítóira kényes Mol tudomásunk szerint senki másnak nem engedte meg ezt a ,,lötyögtetést". A Kordax Szlovákiában finomítatta a nyersolajat, majd a termékeket visszahozta Magyarországra. Különös módon több olajszármazékot sikerült behoznia, mint amennyi az általa kivitt nyersolajból kinyerhető volt.

Az üzlet nem tetszett a Molnak, a Kordax harmadik "lötyögtetési" szerződését fel is mondták. Ez viszont nem tetszett Kelemen Ivánnak, és arra kérte Csepi Lajost, az Állami Vagyonkezelő Ügynökség (ÁVÜ) akkori elnök-vezérigazgatóját, hogy mint a Mol tulajdonosa állítsa vissza a szerződéseket.
Kattintson a nagyításhoz!

Csepi Lajos kommentár nélkül továbbfaxolta Kelemen levelét a Mol vezetésének, akik meglepődtek a kérésen. Válaszukban megírták az ÁVÜ vezetőjének, hogy a MOL számára a napnál is világosabb, hogy a Kordax "a joghézagokkal terhes magyar törvények kínálta trükköket alkalmazva tudott olyan előnyhöz jutni, amely mind a Molt, mind a Mol szlovákiai finomítójában (Slovnaft) bérfeldolgoztató partnereit lehetetlen helyzetbe hozta."

Ennek ellenére visszaállították a Kordaxszal a szerződésüket, ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy piacvédelmi intézkedések meghozatalát kezdeményezik az ipari és kereskedelmi miniszternél.

A Mol kissé sértve megjegyezte az ÁVÜ vezetőjének, hogy meglepődtek a módszeren, de tudják, hogy 1994. július 14-én Csepi Lajos ÁVÜ-elnök és Subai József akkori MOL-elnök kihangosított telefonbeszélgetését Kelemen Iván, a Kordax vezetője is végighallgatta. Megkerestük Csepi Lajost is, aki azt mondta, olyan régen történtek ezek a dolgok, hogy nem emlékszik a részletekre.
Mi volt az üzlet?

A trükk az volt, hogy a Kordax már magyar tulajdonúként hozhatta vissza Szlovákiából az olajterméket, és az így az akkor hatályos jogszabályok szerint a vámoláskor már nem minősült importolajnak, azaz a Kordaxnak csak önbevallással kellett volna megfizetnie a közterheket, ám ez valamiért elmaradt. Az APEH és a VPOP emiatt elmarasztalta a Kordaxot. A VPOP pert is kezdeményezett, de ekkor Kelemen Iván Horn Gyula miniszterelnökhöz fordult.
Segítsen Horn Gyula

Kelemen Iván 1995. január 3-i levelében Horn Gyula közbenjárását kérte, hogy cége - szerinte - törvénysértő tönkretételét megállítsa. Kelemennek ekkor még nagy tervei voltak, be akart szállni a Mol privatizációjába, Budaörsön üzletközpontot szeretett volna, és bizakodott: "Hiszek abban, hogy jogállamban élünk, és törvénytelen eszközökkel nem lehet egy céget megsemmisíteni."

Megírta, hogy az APEH tévesen állapított meg adóhiányt a Kordaxnál, a perrel időt vesztegetnek, és ez visszaveti - az időközben a Várszegi Gábor vezette Fotex konkurenciájává vált - Kordax fejlődését.
Bűnösnek mondták

A bíróság azonban nem Kelemennek adott igazat. A HVG egy 1996-os cikke a Kordax Rt. üzleteit a magyar gazdaságtörténet addigi legnagyobb adócsalásának nevezte. A jogerős másodfokú ítélet 1998-ban 6,6 milliárd forint fogyasztásiadó- és vámbírságot szabott ki, azaz kamatokkal együtt több mint 10 milliárd forint megfizetésére kötelezték a Kordaxot.

A HVG 1998. július 4-i számában megjelent írás szerint azonban ekkorra már a Kordax vagyona úgy összetöpörödött, hogy csak a megítélt követelés néhány ezreléke térülhetett meg, a VPOP pernyertessége tehát inkább csak erkölcsi értékű volt.

Szerettük volna életútjáról, kapcsolatrendszeréről, kivételes üzleti tapasztalatairól megkérdezni Kelemen Ivánt is, de ő ügyvédje, Bánáti János tanácsára nem vállalta a beszélgetést. (Bánáti intézi annak a Monostori Lajosnénak a jogi ügyeit is, aki egykor az APEH illetékes elnökhelyettese volt, jelenleg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke. Bővebben >>> [1])
Politikai tőke

Kelemen Iván mára eltűnt a nyilvánosság elől, cégei jelenleg ingatlanfogalmazással foglalkoznak.

Kelemen a Kordax mellett többek között egy zálogházat is vezetett a kilencvenes évek közepén, MSZP-s kapcsolatrendszere itt érhető tetten leginkább. A Diamond Zálog- és Kereskedőház közvetlen jogutódja volt a Kossuth Kereskedőháznak, egy MSZP-s politikusok által vezetett cégnek, aminek 1992 áprilisáig Apró Piroska, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök anyósa is résztulajdonosa volt.

A Kossuth Kereskedőház vezetője Máté László, az MSZP akkori pártpénztárnoka volt, és a cégnél volt felügyelőbizottsági tag az akkor még MSZP-s Csintalan Sándor is. Csintalan fizetett tisztségviselő maradt a cégnél akkor is, amikor már a Diamond névleg Kelemenhez tartozott.
A párt olaja, a párt története

Több, egymástól független forrásunk is azt állítja, Csintalan Sándor a párt akkori alelnöke volt a fő ügyintéző az MSZP-s vonal legtöbb nagy olajüzlete mögött. Azt mondták, Csintalan maga emlete fel a telefont, ha megakadt a szállítmány és rádörrent esetenként a siófoki , a dombóvári, vagy a miskolci vámosokra. Úgy hírlik, ilyenkor jótékonyan mindig jelezte, a párt olaját, jobb lenne békén hagyni és megkülönbötetetett figyelemmel, gyorsan útjára engedni. Ezek az emberek azonban névvel arccal nem vállalják, a történetüket, ezért megkerestük a másik fő érintettet, Csintalan Sándort is, aki érzékeltette, őt nem érdekli, mi terjed róla.

Csintalan Sándort amikor az Index szembesítette a konkrét dátumokkal, személyekkel, megmosolyogta a történeteket. Azt mondta előtte a pártban tabu téma volt az olajozás.


A cikkben hivatkozott linkek:

* [1] http://index.hu/politika/belfold/olajketto/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: meggazdagodáshoz, pénzügyminiszter, privatizációjába, visszaállították, bérfeldolgoztató, vezérigazgatóját, gazdaságtörténet, tapasztalatairól, résztulajdonosa, nagyvállalkozók, konkurenciájává, elnökhelyettese, olajszármazékot, miniszterelnöki, összetöpörödött, kereskedőháznak, pártpénztárnoka, kőolajszármazék, kezdeményezett, végighallgatta, miniszterelnök, üzletemberként, rendszerváltás, tisztségviselő, pernyertessége, delegációjának, oroszországból, megsemmisíteni, magyarországra, üzletközpontot, fogyasztásiadó, tulajdonúként, önbevallással, joghézagokkal, finanszírozta, finomítójában, magyar gazdaságtörténet, többi olajos, jogi kiskaput, olajügyekkel foglalkozó, olajbűnözés főbb, második részben, szabályozás személyi, gazdasági minisztérium, harmadik részben, csepeli piactól, miniszterelnöki delegáció, kilencvenes évek, csepeli piacon, rendszerváltás környékén, kölcsönt visszaadta, olajból kinőtte, Sipos Anett, Kordax Rt, Felemlegettük Kármán Irén, Kelemen Ivánnak, Kelemen Iván, Csepel Művekben, Csepel FC, Bokros Lajos, Kordax Szlovákiában, Csepi Lajost, Állami Vagyonkezelő Ügynökség, Csepi Lajos, Csepi Lajos ÁVÜ-elnök, Subai József, Megkerestük Csepi Lajost, Kelemen Iván Horn Gyula, Segítsen Horn Gyula, Horn Gyula, Várszegi Gábor, Kelemen Ivánt, Bánáti János, Monostori Lajosnénak, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, Diamond Zálog-, Kossuth Kereskedőháznak, Apró Piroska, Gyurcsány Ferenc, Kossuth Kereskedőház, Máté László, MSZP-s Csintalan Sándor, Csintalan Sándor, Csintalan Sándort,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Jó éjszakát  A fák lelke  Rögtön puha Mézes Krémes  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A hét szűk esztendő  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A fák lelke  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  A végzet az  Ébredj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Alvó cica  Maradék idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Két ember becsülete  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A végzet az  Maradék idő  Búzaszentelés  A fák lelke  Pillangó  Föld napja április 22  Viharban csak az a fa marad ál...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Irgalom és ítélet  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Volt egy...  Szent György nap  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Próbálkozni kell ahhoz,  Emlék  A keserű igazság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdaságtörténet, többi olajos, jogi kiskaput, olajügyekkel foglalkozó, olajbűnözés főbb, második részben, szabályozás személyi, gazdasági minisztérium, harmadik részben, csepeli piactól, miniszterelnöki delegáció, kilencvenes évek, csepeli piacon, rendszerváltás környékén, kölcsönt visszaadta, olajból kinőtte, hirdetés után, nagyságot jelentő, többi olajban, nyersolaj ebből, körből kimaradt, orosz olajat, módszer egyáltalán, termékeket visszahozta, általa kivitt, joghézagokkal terhes, akkor hatályos, céget megsemmisíteni, perrel időt, bíróság azonban, 1996-os cikke, jogerős másodfokú, megítélt követelés, jogi ügyeit, nyilvánosság elől, cégnél volt, cégnél akkor, párt olaja, párt története, párt akkori, miskolci vámosokra, párt olaját, emberek azonban, konkrét dátumokkal, pártban tabu, cikkben hivatkozott, meggazdagodáshoz, pénzügyminiszter, privatizációjába, visszaállították, bérfeldolgoztató, vezérigazgatóját, gazdaságtörténet, tapasztalatairól, résztulajdonosa, nagyvállalkozók, konkurenciájává, elnökhelyettese, olajszármazékot, miniszterelnöki, összetöpörödött, kereskedőháznak, pártpénztárnoka, kőolajszármazék, kezdeményezett, végighallgatta, miniszterelnök, üzletemberként, rendszerváltás, tisztségviselő, pernyertessége, delegációjának, oroszországból, megsemmisíteni, magyarországra, üzletközpontot, fogyasztásiadó, tulajdonúként, önbevallással, joghézagokkal, finanszírozta, finomítójában, importolajnak, befektetéseit, tulajdonjogát, áttekintettük, adócsalásának, segítségkérés, szembesítette, szerződéseket, elmarasztalta, felemlegettük, megmosolyogta, közbenjárását, kezdeményezik, továbbfaxolta, szerződésüket, környezetének, szokványosnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.